...

Geloof sri lanka

Het geloof in Sri Lanka, bestaande uit diverse geloofsovertuigingen, is een onmisbaar fragment van de rijke geschiedenis en cultuur van het land. Het boeddhisme is de meest overheersende godsdienst in Sri Lanka. Dit komt vooral voor in de zuidelijke districten Galle, Matara en Hambantota, en Anuradhapura in centraal Sri Lanka. Hindoeïsme is de overheersende godsdienst in het noorden van Sri Lanka, zoals in de districten Jaffna, Mullaitivu en Kilinochchi. De islam komt relatief veel voor in Trincomalee en Ampara, twee gebieden langs de westkust van het land. Het christendom wordt op grote schaal beoefend in Gampaha en is vrij wijdverspreid in Puttalam. De conflicten tussen de geloofsovertuigingen hebben tot gruwelijke incidenten in Sri Lanka geleid.  De bevolking van het land heeft zich ondanks de enorme verliezen geleidelijk hersteld en blijft haar best doen om de vrede en harmonie te herstellen.

geloof sri lanka

Geloof Sri Lanka – Hindoeïsme 

Aangenomen wordt dat het Hindoeïsme het grootste geloof was in Sri Lanka vóór de komst van het Boeddhisme. De verspreiding van het Hindoeïsme, voornamelijk het Shaivisme (de verering van Shiva), was waarschijnlijk het gevolg van de migratie van Tamils uit Zuid-India naar Sri Lanka; dit verklaart de dominantie van het Hindoeïsme in de noordelijke districten. De religie nam een prominente plaats in na de verovering door de Cholas. Evenals de boeddhisten ondernamen ook de hindoes bekeringspogingen tijdens de koloniale periode, die enigszins succesvol waren. Tot de heiligste hindoetempels van het land behoren de Koneswaram Tempel in Trincomalee en de Nallur Kandaswamy Tempel in Jaffna. Dit is momenteel het grootste geloof in Sri Lanka. 

Conflict over boeddhisme

Het geloof boeddhisme in Sri Lanka begon met de komst van Mahinda. Dit is de zoon van de Indiase heerser Ashoka, in de 3e eeuw v.Chr. Dit was ten tijde van de heerschappij van koning Devanampiya Tissa van Anuradhapura. Als gevolg hiervan bekeerden de koning en zijn volgelingen zich tot het boeddhisme. In deze periode werden ook verschillende stoepa’s, viharas en kloosters gebouwd. Het belang van de religie in Sri Lanka nam af tijdens de Cholan en de Pandyan invasies toen veel boeddhistische structuren werden vernietigd, maar bereikte zijn oude glorie onder de heersers van het Polonnaruwa koninkrijk in de 12e eeuw AD. Hoewel het belang van de religie en de volgelingen in het koloniale tijdperk herhaaldelijk werden bedreigd, stierven deze snel uit. Bekende tempels van het boeddhisme geloof in Sri Lanka zijn de Tempel van de Heilige Tandrelikwie in Kandy en de stoepa in Mihintale.

Twee godsdiensten in Sri Lanka 

Het conflict tussen de twee geloven in Sri Lanka had zijn wortels in de koloniale periode, toen er politieke vijandigheid heerste tussen de Singalezen en de Tamils. Deze vijandigheid mondde later uit in de 25 jaar durende Sri Lankaanse burgeroorlog. Deze oorlog werd uitgevochten tussen het Sri Lankaanse leger en de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE). Dit is een militante organisatie die verwoestende gevolgen had voor de bevolking en de gebouwen van het land. Ook religieuze plaatsen, zoals de Tempel van de Heilige Tandrelikwie, werden gebombardeerd. 

geloof sri lanka

Sri Lanka geloof – Islam 

Een ander geloof in Sri Lanka is de Islam. De islam werd geïntroduceerd door handelaren uit het Midden-Oosten in de 7e eeuw. De handelaren trouwden en zich vestigden in Sri Lanka. De moslimgemeenschap behoort voornamelijk tot de etnische groepen van Sri Lankaanse Moren en Maleiers. Prominente moskeeën in Sri Lanka zijn de Jami Ul-Alfar Moskee en de Dawatagaha Moskee in Colombo waar het geloof in Sri Lanka voornamelijk beoefend wordt.

Sri Lanka geloof – Christendom 

Het christendom, ook een kleiner geloof in Sri Lanka, zou zich ook vanuit India hebben verspreid. Dit is misschien gebeurd na de aankomst van St. Thomas de Apostel in de 1e eeuw na Christus. De religie bloeide op tijdens de koloniale periode na de vestiging van het rooms-katholicisme door de Portugezen en het protestantisme door de Nederlanders. De St. Anthony’s Shrine in Colombo en de Shrine of Our Lady of Madhu in het district Mannar zijn enkele van de heilige kerken in Sri Lanka. Wil je meer weten over het geloof in Sri Lanka? Mail dan naar info@sri-lanka-rondreisblog.nl.