...

Sri Lanka duiken

Sri Lanka, dat baadt in de warme stromingen van de Indische Oceaan en een 1600 km lange met palmen omzoomde kustlijn heeft, is een fantastische duikbestemming. De wateren van Sri Lanka zijn de thuisbasis van een ongelooflijke reeks van zeedieren, van enorme blauwe vinvissen tot kleine naaktslakken. Sri Lanka heeft een overvloed aan geweldige sites om te ontdekken tijdens het duiken, waaronder wrakken verspreid voor de kust – lokale duikers ontdekken nog steeds nieuwe wrakken. Veel van de wrakken zijn bedekt met zeeleven, zachte koralen en grote aggregaties van scholen vissen. Boven de oppervlakte beschikt Sri Lanka ook over wildreservaten, die inheemse diersoorten zoals luipaarden, stekelvarkens en miereneters beschermen. Sri Lanka is ook beroemd om zijn unieke voedsel en thee, die u tijdens de duikruis echt moet proeven. 

Sri Lanka – Duiken op het eiland 

Het eiland Sri Lanka is een paradijs voor duikers. Met bijna 1600 km aan kustlijn om te verkennen, is er geen tekort aan fenomenale duikmogelijkheden. Van uitzonderlijke wrakduiken tot levendige, gezonde koraalriffen die krioelen van leven, er is een scala aan duiklocaties die zelfs de meest doorgewinterde duiker zal imponeren. Je kunt relatief voor goedkope kosten naar Sri Lanka om te leren duiken. De kosten van een PADI halen zijn van gemiddeld niveau. Of je nu op zoek bent naar ontmoetingen met grote vissen, waaronder de grootste blauwe vinvis in Sri Lanka of macro beestjes, je zult verrast zijn door de diversiteit van het zeeleven dat in overvloed aanwezig is in de tropische wateren van Sri Lanka. Hierdoor is het eiland Sri Lanka perfect om te duiken.

Boek je verblijf voor het duiken op Sri Lanka op Booking.com.

sri lanka duiken

Wanneer duiken in Sri Lanka? 

Duiken in Sri Lanka wordt beïnvloed door de seizoensgebonden moessons, maar ongeacht de tijd van het jaar waarin je van plan bent om te bezoeken zijn er altijd spectaculaire duiken te vinden. Als je tussen oktober en mei reist, kan je het beste naar de west- en zuidwestkust gaan, als je van plan bent om van mei tot oktober te komen dan biedt de noordoostkust en oostkust de beste omstandigheden. Duikstekken van wereldklasse, vriendelijke mensen en een indrukwekkend landschap aan de bovenkant maken Sri Lanka een bestemming die op de bucketlist van elke duiker thuishoort! 

Duiken in Sri Lanka – Swami Rots 

Dit is een unieke duiklocatie bij Sri Lanka en een van de meest gefotografeerde in de wereld. Swami Rock is de thuisbasis van gevarieerd onderwaterleven, waaronder grote roggen en scholen vissen, evenals beelden van de tempel die hier in de 17e eeuw werd verwoest. Dit gebied in Sri Lanka heeft een aantal duikplaatsen waar ook onderwatermetselwerk en andere kenmerken te vinden zijn. De beroemde Arthur C Clarke vermeldde deze plaatsen in zijn boek “The Reefs of Taprobane” uit 1957. Het gebied rond Trincomalee is ook erg populair aan het worden voor het spotten van dolfijnen en walvissen. 

Duiken in Sri Lanka – Navy eiland, Trincomalee  

Deze duiklocatie, gelegen langs de baai achter het Trincomalee ziekenhuis in Sri Lanka, biedt een verbazingwekkend rif dat zich uitstrekt over 700 meter vanaf het strand. Dit ondiepe rif is perfect voor alle niveaus, ook voor duikers die een cursus volgen. Meer ervaren duikers kunnen door kleine doorgangen zwemmen terwijl ze de gevarieerde onderwatertopografie verkennen. Hoewel het rif in het verleden enige schade heeft opgelopen, herstelt het zich goed en is het de thuishaven van een bloeiende verscheidenheid aan soorten. Kijk uit naar de murenen! Soorten die hier gespot zijn tijdens het duiken in Sri Lanka, zijn onder andere: Zwavelkop murenen, witoog murenen, reuze murenen en honingraat murenen. Andere hoogtepunten zijn naaktslakken, koppotigen en een reeks interessante bodembewoners zoals schorpioenvissen, kikkervissen, steenvissen en pijlstaartroggen. 

duiken sri lanka

Duiken in Sri Lanka – Gorgonian Gardens, Colombo 

Zoals men zou verwachten van een site met deze naam, is Gorgonian Gardens vol met majestueuze gorgonische zee fans. Deze  duikplek in Sri Lanka is erkend voor zijn natuurlijke schoonheid en daarom is ankeren hier ten strengste verboden. Om de “tuinen” met eigen ogen te kunnen zien moet je tot ongeveer 35 meter diepte gaan en daarom wordt deze duikstek alleen aanbevolen voor gecertificeerde diepduikers. Naast de Gorgonians, die ongetwijfeld het hoogtepunt zijn, zijn er scholen trekkervissen en een groot aantal andere rif vissen te zien tijdens het duiken en hierdoor is het echt een plek die je gezien moet hebben wanneer je gaat duiken op Sri Lanka. 

Boek je overnachting voor het duiken op Sri Lanka op Booking.com.