...

Klimaat Sri Lanka

Het klimaat van Sri Lanka, hoe zit dat eigenlijk in elkaar? Lees het hieronder

Sri Lanka is een eiland dat ligt in de Indische Oceaan (Zuidoosten vanaf India). Er is een combo van tropische klimaten. Uiteindelijk heeft de regenperiode en de hoeveelheid regen invloed op de vorm van het klimaat. Zo zijn er 3 verschillende klimaten namelijk een regenwoud-, tropische savanne- of tropische moessonklimaat. Van welke factoren het klimaat in Sri Lanka nog meer afhankelijk is, lees je hieronder.

Klimaat Sri Lanka – De moesson(s)

Ander belangrijk aspect wat invloed heeft op het klimaat van Sri Lanka is de moesson. Sri Lanka kent 2 moessonperiodes. Je hebt de Yala van half mei tot eind september. Dit is de zuidwestmoesson. Deze brengt veel neerslag in het zuidwesten en westen. Daarnaast heb je de maha. Deze brengt van oktober tot half april veel regen op het hele eiland.

Klimaat Sri Lanka

Klimaat Sri Lanka – Temperatuur

Volgende aspect wat van invloed is op het klimaat van Sri Lanka is de temperatuur. Op het grootste gedeelte van het eiland liggen de temperaturen rond de 30 graden grens. In het Noordoosten zijn deze verschillen iets groter in de winter en zomer. In de zomer is het hier ongeveer 34 graden en in de winter maximaal 28 graden. Wat ook fijn is aan het klimaat van Sri Lanka is dat het in de avond en ‘s nachts lekker warm blijft. De minimale temperaturen liggen rond de 20 à 26 graden.

Zomerzon in Sri Lanka

Het gros van de toeristen boekt hun grote vakantie naar Sri Lanka. Het klimaat is prima in deze maanden. Neerslag die lang duurt zal je in Juli of Augustus niet treffen. Als je echt puur voor een zonnig klimaat naar Sri Lanka wil afreizen kan je het beste naar het noordoosten gaan. Hier zijn de zonnige dagen het langst. Let op. De zonkracht is een stuk hoger dan in Nederland dus bescherm jezelf goed.  

Winterzon in Sri Lanka

Door de hoge temperaturen tijdens onze winter is Sri Lanka een heerlijke bestemming qua klimaat in deze bij ons zo koude tijd. In de winterperiode is de neerslag minimaal. De dagtemperatuur ligt tijdens onze winter rond de 30 graden. Alleen het oosten van het land raden wij aan om te vermijden tijdens de winter. Hier is de gemiddelde neerslag in deze periode het hoogst en ligt het aantal zonuren beduidend lager.

Sri Lanka Klimaat

Klimaat en de invloed op orkanen in Sri Lanka

Als we kijken naar het klimaat en orkanen in Sri Lanka is de kans hierop minimaal. De afgelopen 100 jaar is er geen orkaan aan land geweest. Je hoeft hier dus niet voor te vrezen.

Klimaat en de invloed op Tsunami’s in Sri Lanka

Een ander gevaarlijk natuurverschijnsel wat veroorzaakt wordt door het klimaat in Sri Lanka zijn Tsunami’s. In 2004 kwam er voor het eerst in de geschiedenis van het land een tsunami aan wal. Vooral de zuid, oost en zuidoostkust zijn zwaar getroffen. 35000 mensen zijn omgekomen door deze beving. Zelf nu zijn de gevolgen nog zichtbaar aan de zuidwestkust. De kans op een nieuwe beving door het klimaat van Sri Lanka is erg klein, maar het kan dus wel gebeuren. Gelukkig is er overal een tsunamiwaarschuwing systeem aangelegd. Dit systeem waarschuwt de inwoners in de kustgebieden.

Het klimaat in Sri Lanka

Meer lezen over het klimaat van Sri Lanka / de beste reistijd?

Naast deze blog over het klimaat van Sri Lanka hebben we nog een blog geschreven over het weer en over de beste reistijd om Sri Lanka te bezoeken. Daarnaast kan je bij vragen over het klimaat of iets anders altijd mailen naar info@sri-lanka-rondreisblog.nl

 

Plaats een reactie