...

Taal sri lanka

Welke taal spreken ze in Sri Lanka? Sinhala en Tamil zijn de officiële talen van Sri Lanka. Sinhala wordt veel gesproken in de zuidelijke, westelijke en centrale delen van het eiland, terwijl Tamil bijna uitsluitend wordt gesproken in de noordelijke en oostelijke delen van het eiland. Het Singalees is de moeder en nationale taal van de Singalezen, die ongeveer 70 procent van de bevolking van Sri Lanka uitmaken, wat neerkomt op ongeveer 13 miljoen mensen. Het Sinhala wordt ook door andere etnische groepen op het eiland als tweede taal gesproken, waardoor het de meest gesproken taal van Sri Lanka is. De taal werd sterk beïnvloed door het Pali, de liturgische taal van de Sri Lankaanse boeddhisten. Als gevolg van de eeuwenlange koloniale overheersing in Sri Lanka bevat het Sinhala veel Portugese, Nederlandse en Engelse leenwoorden. Het Sinhala kent ook een aantal woorden die aan het Tamil zijn ontleend.

taal sri lanka

De tweede officiële taal van Sri Lanka

Op Sri Lanka zouden er ongeveer 4,7 miljoen nationale Tamil sprekers zijn; wereldwijd zijn dat er 70 miljoen. De taal behoort tot de Dravidische taalfamilie en is een van de oudste continu gesproken klassieke talen ter wereld. Onderzoekers hebben geschriften ontdekt die teruggaan tot ongeveer 500 voor Christus en de literaire werken dateren van meer dan 2000 jaar geleden. Tamil is de tweede officiële taal in Sri Lanka. Het gebruik ervan is echter beperkt tot gebieden waar Tamil-sprekenden de meerderheid van de bevolking vormen. De vermeende ongelijkheid tussen Tamils en Singalezen leidde tot de burgeroorlog van 1983 tot 2009 tussen de Sri Lankaanse regering en de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam. Voor Tamilsprekers die geen Singalees spreken, kan het moeilijk zijn om een baan te vinden of zelfs overheidspapierwerk te doen.

Minderheidstalen gesproken in Sri Lanka

Naast de twee officiële talen in Sri Lanka, worden er ook verschillende minderheidstalen gesproken. Sri Lankaans Creools Maleis is de moedertaal van ongeveer 46.000 sprekers. Het wordt beschouwd als een Austronesische taal en bestaat uit een mix van Singalees, Tamil en Maleis. De taal ontwikkelde zich oorspronkelijk met de komst van Maleise immigranten, die als arbeiders, soldaten en bannelingen van de Nederlandse en Britse kolonisatoren kwamen tijdens de jaren 1200. Het geschreven Sri Lankaans Maleis uit de 19e eeuw maakte gebruik van het Gundul alfabet. Tegenwoordig wordt het echter vooral mondeling gebruikt en is het in aantal afgenomen, omdat jongere Sri Lankaanse Maleiers voor hun communicatie zijn overgestapt op de talen Singalees, Tamil en Engels.

Engelse taal op Sri Lanka

De meerderheid van de Sri Lankanen spreekt Engels als taal, dus het is onwaarschijnlijk dat u communicatieproblemen zult ondervinden. Sri Lankanen leren Engels als een tweede taal op school vanaf de lagere klassen. Sri Lankaans Engels is in wezen Brits Engels doordrenkt met eigenzinnige lokale zinnen en woorden. Sri Lankaans Engels is misschien niet helemaal begrijpelijk voor moedertaalsprekers van het Engels wegens het accent en de woorden die van lokale talen worden geleend.