...

Sri Lanka eten

Het eten op Sri Lanka is erg verschillend met Nederland. De Sri Lankaanse keuken is een smeltkroes van smaken, specerijen en texturen. Ze eten en drinken er grote porties en de porties kosten minder dan in Nederland normaal is. Omdat het een eiland is met een tropisch klimaat, zijn kokosnoten, verse zeevruchten, groenten en specerijen de meest invloedrijke componenten van de Sri Lankaanse keuken. Vis wordt verwerkt in curry’s, BBQ’s of zelfs gedroogd, en kokos wordt in bijna alles gebruikt, van brood tot salades, dressings en in curry’s. Rijst en curry is een hoofdgerecht in Sri Lanka. De borden zijn altijd zo kleurrijk met een verscheidenheid aan verschillende groenten geserveerd rond een middelpunt en de meester van alle Sri Lankaanse gerechten – rijst. Lees snel meer over het eten in Sri Lanka. 

Eten – De nationale schotel van Sri Lanka

Het nationale gerecht van Sri Lanka is rijst en curry en dit Sri Lankaanse eten is ook een echte tip om te eten wanneer je uiteten gaat. Het is zoals geen andere rijst en curry die ik heb gegeten. En meestal is de rijst en curry eindeloos. Je komt op het punt dat je een gerecht niet durft op te eten, omdat er dan een ander komt – nou ja, of je eet het tweede gerecht ook op. De prijzen van het eten en drinken op Sri Lanka zijn goedkoper dan in Nederland en gebaseerd op de prijzen kan je vaak niet zien hoe groot jouw portie curry wordt. Sri Lankaans eten is om dik van te worden. De curry die je eet is niet een enkel gerecht. Het zijn meestal minimaal drie, soms wel tien gerechten, meestal geserveerd met een grote schotel rijst.

sri lanka eten

Populair eten – Gevulde zoetzure vis curry

Er zijn veel verschillende visgerechten in Sri Lanka. Deze vis was gefrituurd en gesmoord in een heerlijke zoetzure saus en weer licht gefrituurd met rode uien en banaanpepers. Het was uitstekend met gebakken rijst en een flatbread paratha ernaast. Ze eten ook Chili curry in Sri Lanka. Deze vis curry in Sri Lanka deed me denken aan de curry uit Birma, waar ik ook erg van genoten heb, behalve dat het vaak een beetje zwaarder was met de kruidenmix, waar ik van hield. De viscurry in Sri Lanka was zeer geurig, vettig, en de saus was heerlijk bij een reusachtig bord rijst.

Sri Lankaanse Parippu en jackfruit

Zoals je al kunt lezen is Sri Lankaans eten vooral curry. Ook deze twee gerechten zijn weer gebaseerd op curry’s. De Parippu curry is een van de meest geconsumeerde hoofdgerechten in de Sri Lankaanse keuken. De dhal, meestal masoor dhal dat zijn rode linzen, worden vaak gekookt in een mooie mix van specerijen, en dan een paar lepels kokosmelk worden toegevoegd om een rijke stoofpot te creëren. Dhal curry is alomtegenwoordig in Sri Lanka, en het wordt gegeten met alle vormen van rijst en brood. Jackfruit wordt in Sri Lanka in een aantal verschillende rijpheidsstadia gegeten, maar voor de bereiding van polos wordt het jonge, onrijpe jackfruit gebruikt. De vrucht wordt in stukken gesneden en gestoofd in een mengsel van rijke specerijen. Deze specifieke versie (bruine schotel hierboven) was zo lekker, ik kon niet stoppen met dit heerlijke Sri Lankaanse eten. De stukjes jackfruit waren mals, en smaakten bijna als een sappigere versie van een aardappel, en ze waren gevuld met de prachtige smaak specerijen.

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Sri Lanka 

eten sri lanka

Sri Lankaans drinken

Naast het eten op Sri Lanka heeft Sri Lanka ook speciaal drinken. Sri Lankaanse specerijen bestaan al eeuwen, en hun gezondheidswaarden worden ook gebruikt in de traditionele geneeskunde. De thee die door de Britten naar het eiland werd gebracht, wordt geserveerd in de vorm van sterke aftreksels, meestal met melk. De meest populaire is zwarte thee, maar groene thee is ook algemeen verkrijgbaar. Er zijn ook speciale soorten met een uiterst delicate smaak en met grote voordelen voor de gezondheid bijvoorbeeld witte, zilveren en gouden thee. Dit kan je daar krijgen samen met het eten op Sri Lanka.

Uiteten op Sri Lanka

Het proberen van lokaal straatvoedsel is een goede en snelle manier om vertrouwd te raken met het lokale Sri Lankaanse eten, en het geluid van de “kottu roti” die gemaakt wordt, is nu een geluid van een Srilankaanse straat. Je kunt ook verschillende soorten pannenkoeken, dumplings, koteletten, gefrituurde kleine vis of groenten proberen met meer of soms minder bekende namen zoals hoppers, samosa, roti, masala vadai, pasteitjes, geroerbakte kikkererwten en nog een paar andere. Veel toeristen klagen over de hitte van de gerechten, maar weinigen onder ons kunnen een gerecht vinden dat bij hun smaak past. De Sri Lankanen zijn zeer gastvrij en hebben respect voor eten. Het delen van voedsel met hun geliefden, buren of zelfs toevallige bezoekers is erg belangrijk voor hen. Lokale huisvrouwen bereiden met veel zorg zelfgemaakte maaltijden. Waarbij alleen gezonde en verse producten worden gebruikt waardoor je het Sri Lankaanse eten kunt proberen tijdens uiteten gaan.

Ga voorbereid op pad met deze handige reisgidsen over Sri Lanka