...

Sri Lanka Sigiriya

Sigiriya is een hele grote rots in het midden van Sri Lanka. Dit is een van de werelderfgoed plekken in het land. Voor veel mensen het hoogtepunt van hun reis. 1200 treden omhoog om uiteindelijk te eindigen bij de overblijfselen van wat vroeger het paleis van de koning was. 

Sigiriya, de leeuwenrots in Sri Lanka

Sigiriya betekent naar het Nederlands de leeuwenrots van Sri Lanka. De oorsprong is een oude vulkaan waarop in de 5e eeuw het koninklijke paleis is gebouwd. Enkel bereikbaar bij een grote trap. Gelukkig kan je op de helft van de beklimming even uitrusten op een stuk wat vlak is. Oorspronkelijk was er een grote leeuw gehakt uit deze rots. Hier zijn helaas alleen nog de poten van over. 

Als je in Sri Lanka bent is het een must om de leeuwenrots van sigiriya te beklimmen. Zorg dat je op tijd naar bent gaat want het is een pittige klim. Het is een klim van 200 meter omhoog. Onderweg omhoog zie je diverse bezienswaardigheden en een prachtig uitzicht

 • Je komt langs een speciale spiegelwand
 • Je krijgt fresco’s te zien
 • Overblijfselen van de leeuwenpoort van vroeger 
 • Prachtige natuur

Tip. Neem genoeg water mee en vertrek zo vroeg mogelijk. Zo ben je de grote mensenmassa en de warmte voor. Qua toerisme is Sigiriya in Sri Lanka een van de drukkere plekken. 

Sri Lanka Sigiriya

Citadel van Sigiriya 

Na de beklimming kom je terecht bij de ruïnes van de oude citadel van Sigiriya. Het paleis van de koning werd 1500 jaar geleden gebouwd, en bevatte diverse tuinen en baden. Na de oorlog in 495 werd het een boeddhistisch klooster. De citadel bleef nog gebruikt worden tot 1400. Daarna raakte deze in verval voor een paar honderd jaar. Gelukkig zijn er nog veel sporen van vroeger te zien. Je kan rustig een dagdeel ervoor uittrekken om hier rond te lopen en natuurlijk de beklimming. De beklimming van de rots in sigiriya zal zeker een van de hoogtepunten van je Sri Lanka rondreis worden. 

Tuinen in Sigiriya, Sri Lanka 

Rondom de leeuwenrots van Sigiriya Sri Lanka, liggen prachtige tuinen. Zeker waard om deze ook te bekijken. Denk aan:

 • Koninklijke baden
 • Watertuinen
 • Lusthoven
 • Oude bouwwerken 

Voordeel is dat de tuinen iets rustiger zijn in vergelijking met de andere plekken in het complex. Hier kan je even ontspannen van de beklimming. 

Sigiriya Sri Lanka

Het museum van Sigiriya 

Als je meer achtergrondinformatie wil over Sigiriya en de geschiedenis van Sri Lanka, kan je terecht in het museum. Deze ligt op hetzelfde terrein en is te bezoeken middels je toegangskaart. In dit museum krijg je meer te weten over de culturele en geografische geschiedenis van deze plek:

 • Impressies van het paleis
 • Foto’s 
 • Opgravingen / vondsten
 • Replica’s van de fresco’s

Binnen een uurtje kan je het museum van Sigiriya bekijken en weet je een stuk meer over de geschiedenis van Sri Lanka. 

Sigiriya

Hoe kom je in Sigiriya in Sri Lanka?

Sigiriya ligt in de driehoek van cultuur in Sri Lanka, in de buurt van Dambulla (stad). Deze plekken zijn verbonden met elkaar middels een busverbinding. Andere optie is het pakken van een TukTuk. 

 • Bussen gaan van 07:00 tot 18:00 om de 30 minuten

Overnachten in Sigiriya Sri Lanka – Hotels & guesthouses

Een goed bed om in uit te rusten is van groot belang als je de leeuwenrots wil gaan beklimmen, zowel vooraf als achteraf. Er zijn voldoende accommodaties om te overnachten. Hierbij een link met deals voor hotels, guesthouses en accommodaties in Sigiriya voor tijdens je verblijf in Sri Lanka.

Zelf hebben we zeer goede ervaringen met de volgende twee accommodaties:

Sigiriya Village (vanaf €61) 

Sigiri Sithru Home (vanaf €15) 

Mocht je nog vragen hebben over Sigiriya in Sri Lanka kan je altijd mailen naar info@sri-lanka-rondreisblog.nl
Booking.com