...

Weer Sri Lanka

Wat is het weer in Sri Lanka? Voor je op rondreis gaat wil je natuurlijk graag weten wat voor weer het eigenlijk gewoonlijk is in Sri Lanka. Dit verschilt door het jaar heen en per deel van het land. In deze blog verschaf ik je meer informatie over de factoren die van invloed zijn op het weer en in welke maanden reizen het gunstigst is.

Factoren weer Sri Lanka

De grootste factoren die van invloed zijn op het weer in Sri Lanka zijn de moessons en de hoogte. Vanaf mei tot en met de maand september waait Yala. Dit is een moesson uit het zuidwesten. Yala brengt regen in het westen en zuiden van het land. Het noordoosten heeft hier geen last van. Deze gebieden liggen in de regenschaduw van het heuvelgebied.

Vanaf oktober tot en met april waait Maha. Dit is een noordoost-moesson. Hierdoor zal er regen vallen in het noorden en in het oosten van Sri Lanka. Kortom, het weer in Sri lanka verschilt per maand en per deel van het land.

Weer Sri Lanka

Het weer in Sri Lanka als het bij ons in Nederland zomer is

Als het bij ons zomer is, is het weer in Sri Lanka iets minder dan normaal. Tijdens onze periode van zomer is er genoeg zon en warmte in Sri Lanka. Helaas is de kans op buien wel groter.

Tijdens onze winter is het in Sri Lanka over het algemeen zonnig en droog. Er wil nog welis een bui vallen in de middag, avond of nacht. Dit zijn dan buien die wat langer aanhouden. Kortom, voor het warme weer kan je het hele jaar naar Sri Lanka. Alleen in onze zomer vallen er meer buien dan gewoonlijk. Tip: neem een opvouwbare paraplu mee, of je nu in de winter of zomer gaat.

De invloed van het weer in Sri Lanka op water

Het weer heeft net als bij ons, ook in Sri Lanka effect op het welzijn. Zo komen er ook steeds meer perioden van droogte voor. Tijdens deze perioden kunnen de tanks voor de opwekking van elektriciteit op raken, wat zal resulteren in power cuts. Waardoor er geen stroom meer is in een groot gedeelte van het land. De grote hotels hebben een eigen generator die stroom kan opwekken. De kleinere hostels en bed en breakfast hebben dit niet. Water is een van de schaarse goederen op het eiland. Wees hier dus zuinig op. Neem kleding mee voor verschillende temperaturen. Het weer in Sri Lanka kan erg verschillen. Als je bijvoorbeeld reist van de kust naar het heuvelgebied, worden de temperatuurverschillen groter.

Welk weer in Sri Lanka is het beste om te reizen?

Wat is nu het beste reisweer voor Sri Lanka? Je kan dit land het hele land perfect bezoeken als je een reis wil maken. Voor de populaire zuidwestkust is de meest geschikte periode van november tot en met april.

Weer Sri Lanka in een tabel

Hieronder volgt het weer voor Sri Lanka in een tabel met de volgende cijfers:

  • Gemiddelde maximum temperatuur (Celsius)
  • Het aantal uren zon per dag
  • Het aantal dagen per maand met minimaal 1 millimeter neerslag
  • Gemiddelde temperatuur van het zeewater

Weer Sri Lanka

Deze tabel is een gemiddelde van heel Sri Lanka. Zoals gezegd verschilt het weer per plek. Zo is het weer in Negombo vandaag anders dan in Kandy, Ella of Colombo. Er zijn diverse sites waar je het weerbericht per plek kan zien. Of het nodig is om per genoemde plek precies te weten wat het weerbericht is, als het aan ons ligt niet. Sri Lanka is een land waar je het hele jaar lekker naar op vakantie kan gaan. Dus of je nu in januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november of december gaat. Je vakantie zal niet verpest worden door het weer in Sri Lanka.

Meer informatie over het weer in Sri Lanka?

Meer vragen over het weer in Sri Lanka? Of wil je toch meer informatie over het weer in een specifieke plek als bijvoorbeeld Kandy, Ella, Colombo of Negombo. We voorzien je graag van extra informatie. Stuur een e-mail naar info@sri-lanka-rondreisblog.nl