...

Sri Lanka Olifanten

Sri Lanka is een van de weinige overgebleven plaatsen waar je honderden wilde olifanten vrij kunt zien rondlopen. Het is niet zeker hoeveel olifanten er in Sri Lanka zijn, maar volgens het onderzoeksrapport van de World Animal Protection Organization over de omstandigheden van olifanten die in Azië in het toerisme worden gebruikt, zijn er naar schatting vijf- tot zesduizend olifanten in het wild in Sri Lanka (hoewel dit aantal varieert tussen 3.000 en 7.500, afhankelijk van de bronnen) en 120 tot 200 olifanten in gevangenschap. Dit betekent dat Sri Lanka de hoogste dichtheid van wilde Aziatische olifanten ter wereld heeft.

Wilde olifanten in Kaudulla en Udawalawe Sri Lanka

Sri Lanka biedt een enorme hoeveelheid wilde dieren en biodiversiteit voor zijn grootte, en de kans om olifanten in hun natuurlijke habitat te observeren mag je niet missen. De Sri Lankaanse olifant is een van de drie erkende ondersoorten van de Aziatische olifant, en inheems in Sri Lanka. Net als hun verwanten in Afrika vormen olifanten in Sri Lanka matriarchale kuddes van meer dan een dozijn individuen. Olifantenkalfjes leven tot 5 jaar bij hun moeder, waarna de mannetjes zich verspreiden en de vrouwtjes bij de kudde blijven. In vergelijking met Afrikaanse olifanten hebben olifanten in Sri Lanka kleinere oren en een meer gebogen ruggengraat, en alleen de mannetjes hebben slagtanden. Het is zeldzaam dat een olifant in Sri Lanka slagtanden heeft: minder dan 10% van de olifanten op het eiland hebben dit.

De bekendste plek om olifanten te spotten in Sri Lanka is Udawalawe. Zie hier de beschikbare accomodaties. Omdat het zo’n toeristische trekpleister is, is het belangrijk om op tijd te reserveren.

sri lanka olifanten

Olifanten geschiedenis van Sri Lanka

De geschiedenis van olifanten in Sri Lanka gaat duizenden jaren terug, toen de Sri Lankaanse koningen duizenden olifanten bezaten in de koninklijke stallen en zijn onderdanen geen olifanten mochten vangen zonder zijn uitdrukkelijke toestemming. Later werd Sri Lanka gekoloniseerd en de olifantenpopulatie werd van het begin van de 16e tot de 19e eeuw snel uitgedund: veel van hun habitat in de natte zone werd gesloopt om plaats te maken voor landbouwgrond, en er werd ook op wilde olifanten gejaagd voor de sport.

Olifantenpopulatie Sri Lanka

Men denkt dat de olifantenpopulatie in Sri Lanka sinds het begin van de 19e eeuw met bijna 65% is afgenomen. Tegenwoordig worden olifanten in Sri Lanka beschermd door lokale wetten en staat er de doodstraf op het doden van een olifant, hoewel de straf zelden wordt uitgevoerd. Een van de grootste uitdagingen voor het behoud van olifanten in Sri Lanka is het conflict tussen mens en olifant, dat toeneemt door de omzetting van olifantenhabitat in nederzettingen en permanente teelt; geschat wordt dat jaarlijks 200 olifanten sterven, en de meeste daarvan zijn te wijten aan schotwonden van boeren die hun gewassen en valwapens verdedigen. Aanvankelijk behoorden alle olifanten toe aan de koning. In de koloniale periode hadden de Portugese en Nederlandse heersers een monopolie op het bezit van alle gedomesticeerde olifanten. Later stonden de Nederlanders toe dat de plaatselijke stamhoofden, die als eerbetoon wilde olifanten vingen voor hun koloniale meesters, er een of twee hielden. Zo ontstond op Sri Lanka de traditie van het houden van olifanten door particuliere eigenaars.

olifant sri lanka

Olifanten als privébezit

Naast de wilde olifantenpopulatie in Sri Lanka zijn er meer dan 100 gedomesticeerde olifanten die privébezit zijn van rijke families en van verschillende boeddhistische tempels in het land. In tegenstelling tot andere landen in Azië, is er geen epidemie van olifant rijden als zodanig, hoewel sommige attracties bieden olifant rijden in Sri Lanka als een toeristische activiteit, en het is niet ongebruikelijk om te zien dat olifanten worden bereden tijdens religieuze evenementen in het hele land.