...

Sri Lanka safari

Bij een bezoek aan het wonder van Azië dat Sri Lanka is, zou de reisroute niet compleet zijn zonder een reis naar een van de verbazingwekkende safari’s die in het land worden aangeboden. Wanneer je denkt aan een safari, denken we meestal aan Afrika, maar onderschat de grootsheid van een Safari in Sri Lanka niet. Het is een van de beste dingen om te doen in Sri Lanka. Toen ik moest beslissen welke safari in Sri Lanka ik zou kiezen was er HEEL VEEL keuze. Dus ik dacht om jouw leven een beetje makkelijker te maken. Maak ik een gids die alles omvat wat je moet weten over safari’s in Sri Lanka.  

sri lanka safari

Op safari in Sri Lanka  

Sri Lanka is uitgegroeid tot een van de meest begeerde safari bestemmingen in de wereld dankzij de overvloed aan nationale parken, diverse wilde dieren – met inbegrip van olifanten en luipaarden – en duurzame benadering van het behoud. Sri Lanka, een traanvormig eiland in de Indische Oceaan, heeft een van de hoogste percentages biologische endemie in de wereld – wat betekent dat 16 procent van de fauna en 23 procent van de flora uniek zijn voor het land. Het heeft een overvloed aan vogels – meer dan 400 soorten – en heeft zijn eigen ‘grote vijf’: olifanten, luipaarden, lippenberen, blauwe vinvissen en potvissen. Sri Lanka is ook een van de weinige plaatsen waar mensen op dezelfde dag walvissafari’s met landsafari’s kunnen combineren. Er zijn 26 nationale parken die een gebied van 5.734 vierkante kilometer beslaan, waarvan een groot deel wordt beschermd door het Sri Lankaanse Department of Wildlife Conservation.  

Sri lanka safari: Yala Nationaal Park 

Yala nationaal park is het bekendste nationale park van Sri Lanka op het gebied van safari trips. Op zes uur rijden ten zuidoosten van Colombo ligt het belangrijkste nationale park van het land, langs een lange kustlijn. Yala National Park zit vol met wilde dieren en is de beste plek voor het spotten van Sri Lankaanse luipaarden – het park herbergt ongeveer 30 tot 40 binnen zijn 130.000 hectare. Ook luiaardberen worden hier vaak gezien. Kortom als je in de buurt bent tijdens je reis naar Sri Lanka is het zeker de moeite waard om hier op safari te gaan. 

Sri lanka safari: Minneriya Nationaal Park 

Volgende populaire safari plek in Sri Lanka is Minneriya. Minneriya ligt op slechts een klein eindje rijden van het majestueuze rotsfort Sigiriya, misschien wel de populairste toeristische attractie van het land. Meer dan 8.800 hectare is het thuis van honderden Sri Lankaanse olifanten die graag samenkomen rond een oud stuwmeer. De olifanten verzamelen zich in september en oktober op de bodem van het Minneriya-meer, dat in die maanden opdroogt en wordt vervangen door weelderig grasland. Hierdoor worden er rond deze tijd in Sri Lanka veel safari trips gehouden in het Minneriya nationaal park.  

Sri lanka safari: Udawalawe Nationaal Park 

Minder druk met safari-jeeps dan Yala, staat Udawalawe  in Sri Lanka bekend als de beste plek in heel Azië voor het observeren van olifanten in het wild, met ongeveer 400 olifanten die het hun thuis noemen. Het herbergt ook de Elephant Transit, waar achtergelaten of verweesde olifantenkalfjes worden verzorgd en behandeld voordat ze weer in het wild worden vrijgelaten. Olifanten zijn hier bijna gegarandeerd te zien als je op safari gaat in Sri Lanka naar deze plek, maar kijk ook uit naar de bedreigde roestig gevlekte katten. 

safari sri lanka

Opties voor safari’s te land, te voet, per boot en zelfs in de lucht 

Hoewel jeepsafari’s de populairste manier blijven om rond te trekken, is een wandelsafari begeleid door een spoorzoeker en ranger een andere geweldige manier om dicht bij de dieren in Sri Lanka te komen. Dit doe je dan ook in een veel trager tempo op deze manier. Er zijn routes voor verschillende moeilijkheidsgraden, en de tochten zijn beschikbaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, zodat u meer nachtdieren kunt zien die zich overdag schuilhouden. Een andere manier om wilde dieren in Sri Lanka te zien is vanuit een heteluchtballon. Deze zijn echter afhankelijk van het weer en de meeste safari tochten via ballon worden in Sri lanka alleen tussen december en maart uitgevoerd. 

Sri lanka safari: Gal Oya nationaal park 

Gal Oya Nationaal Park is ook het overwegen waard voor een safari op Sri Lanka. Dit minder bekende juweeltje biedt bootsafari’s en de mogelijkheid om de krokodillen te zien die Senanayake Samudraya, Sri Lanka’s grootste stuwmeer, hun thuis noemen. Hier is het ook mogelijk om met de Veddas mee te gaan op een natuurwandeling; de stam zou afstammen van de inheemse bevolking van het eiland. De stamleden volgen nog steeds hun traditionele manier van landbouw en jagen met pijl en boog, en er zijn er nog maar een paar honderd over. Een perfecte aanvulling op alleen een safari in Sri Lanka!