...

Sri lanka stekker

Wanneer je naar Sri Lanka gaat is het goed om te kijken of jouw stekkers in het stopcontract kunnen of welke stekker je hiervoor nodig hebt. Voor Sri Lanka zijn er twee bijbehorende stekker types, type D en G. Stekker type D is de stekker die drie ronde pinnen heeft in een driehoekig patroon en stekker type G is de stekker die drie rechthoekige pinnen heeft in een driehoekig patroon. Sri Lanka werkt met een voedingsspanning van 230V en 50Hz dus het is goed om voordat je naar Sri Lanka gaat hier de juiste stekker voor te kopen.

Welke spanning en frequentie in Sri Lanka?

Welke stekker je in Sri Lanka nodig hebt hangt van de spanning en frequentie af. In Sri Lanka is de standaard spanning 230 V en de frequentie is 50 Hz. Je kunt jouw elektrische apparaten in Sri Lanka gebruiken, als het standaardvoltage in jouw land tussen 220 – 240 V ligt (zoals in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Australië en het grootste deel van Azië en Afrika). Fabrikanten houden rekening met deze kleine afwijkingen. Als het standaardvoltage in jouw land tussen 100 V – 127 V ligt (zoals in de VS, Canada en de meeste Zuid-Amerikaanse landen), heb je een spanningsomvormer in Sri Lanka nodig. Je kunt ook een gecombineerde universele stekkeradapter/voltageconverter overwegen te kopen voor in Sri Lanka. Bekijk hier de wereldstekker die geschikt is voor Sri Lanka

stekker sri lanka

Andere frequentie

Als de frequentie in Sri Lanka (50 Hz) verschilt van die in jouw land, is het niet aan te raden jouw apparaten te gebruiken. Maar als er geen spanningsverschil is, kan je (op eigen risico) proberen het apparaat gedurende korte tijd te gebruiken. Wees vooral voorzichtig met bewegende, roterende en tijd gerelateerde apparaten zoals klokken, scheerapparaten of elektrische ventilatorkachels. Controleer voor de zekerheid het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een universele stekker en omvormer nodig. Als op het etiket staat: “INPUT: 100-240V, 50/60 Hz”, kan het apparaat in alle landen van de wereld worden gebruikt. Dit is gebruikelijk voor opladers van tablets/laptops, fotocamera’s, mobiele telefoons, tandenborstels, enzovoort. Bij deze dingen kan je een universele stekker op Sri Lanka gebruiken. 

Apparaat met dubbel voltage

Je kunt bepalen of je een omvormer of transformator moet kopen, door te kijken naar het typeplaatje van het apparaat. Op een apparaat met dubbel voltage staat bijvoorbeeld “INPUT: 110-240V” (110-240V) op het apparaat zelf of op de voeding. Dit betekent dat je geen omvormer of transformator nodig heeft, maar alleen een reisadapter of een universele stekker, omdat Sri Lanka op een netspanning van 230V werkt, die binnen het 110-240V bereik valt waar het apparaat met dubbel voltage op werkt.

sri lanka stekker

Werking omvormers

In Sri Lanka is de netspanning 230V en je kan hier een stekker voor gebruiken. Als het apparaat voor één spanning geschikt is, moet het op dezelfde spanning werken als de netspanning van het land, d.w.z. 230V. Als dit niet het geval is, moet het gebruikt worden naast een spanningstransformator of -omvormer om het toestel veilig en correct te laten werken. Omvormers en transformatoren hebben een soortgelijke functie, maar hun toepassingen verschillen. Omvormers worden meestal gebruikt bij apparaten die kortstondig (1-2 uur) werken, terwijl de meeste transformatoren kunnen worden gebruikt naast apparaten die continu werken. Het is belangrijk te begrijpen dat sommige reisadapters niet geschikt zijn voor apparaten die een aardaansluiting nodig hebben. Deze types reisadapters mogen alleen worden gebruikt met dubbel geïsoleerde apparatuur, die duidelijk gemarkeerd is met het een symbool. Belijk hier de wereldstekkers die geschikt zijn voor Sri Lanka