...

Sri Lanka regenseizoen

Sri Lanka is een tropisch eiland dat een groot deel van het jaar zon en warme temperaturen kent. Er is echter verwarring over de beste tijd om het eiland te bezoeken, omdat er twee moessons of regenseizoenen zijn die verschillende delen van het eiland beïnvloeden. Het weer in Sri Lanka loopt niet op rolletjes: je kunt wakker worden met een strakblauwe lucht in het regenseizoen, en net zo goed een onweersbui tegenkomen in het droge seizoen. Omgaan met de elementen is een deel van het plezier, maar met zorgvuldige planning, kan je de kansen op geweldige weersomstandigheden maximaliseren.  In dit blog vertellen we je wanneer het regenseizoen in Sri Lanka is en waar je rekening mee moet houden. 

Regenseizoen en planning voor Sri Lanka

Met de planning van jouw reis naar Sri Lanka moet je rekening houden met het regenseizoen in Sri Lanka. Uiteindelijk hangt de beste tijd om naar Sri Lanka te gaan af van waar je wilt verblijven en wat je wilt doen. Wij kennen het land door en door en zullen zoveel avontuur, luxe of comfort inbrengen als je maar wilt. Of je nu geïnteresseerd bent in culturele festivals, exotische wilde dieren of gewoon wat betrouwbaar strandweer wilt, het is goed om je goed te laten informeren over het weer. De regenbuien in Sri Lanka komen, zoals gewoonlijk in landen met een tropisch klimaat, hoofdzakelijk voor in de vorm van stortregens of onweersbuien in de namiddag of in de avond en vooral in het regenseizoen. Hierdoor is het belangrijk om goed te kijken en te plannen wanneer je welke activiteit gaat doen in het regenseizoen van Sri Lanka. 

sri lanka regenseizoen

Het regenseizoen in Sri Lanka 

Er zijn twee pieken in de regenval tijdens het regenseizoen op Sri Lanka: de eerste, in april en mei, treft alleen het zuidwesten en het binnenland, terwijl de tweede, van oktober tot december, als gevolg van de zich terugtrekkende moesson, het hele land treft. Van mei tot september overheerst de zuidwestelijke moesson, maar deze zorgt voor het grootste deel van de regen in India, terwijl hij op Sri Lanka alleen zware regenval brengt aan de zuidwestkust (Colombo) en in het bergachtige gebied van het binnenland. Tijdens deze periode is de zee echter ruw aan de westkant en kunnen er gevaarlijke stromingen zijn wat vaker voorkomt in het regenseizoen van Sri Lanka, behalve op de stranden die gedeeltelijk door een koraalrif worden beschut (de stranden van Unawatuna en Hikkaduwa). 

De tweede piek

Van maart tot mei, voor de komst van de zuidwestelijke moesson of regenseizoen op Sri Lanka, is er een stijging van de temperatuur, die meer merkbaar is in het noord-centrale deel van het land. Gemiddeld is de hoeveelheid zonneschijn nooit gering aan de kusten. In feite zijn er enkele uren zonneschijn per dag, zelfs in de regenachtige maanden. Het is beter in het droge seizoen, wanneer er 8/9 uur zonneschijn per dag is. In de bergachtige gebieden in het binnenland daarentegen is het vaker bewolkt en is de zon van mei tot december zelden te zien. Houd voor je reis naar Sri Lanka dus rekening met het regenseizoen.